Aqua trainer t.b.v. paarden

over dit project

Aqua trainer

Sportpaarden presteren doorgaans op hoog niveau en moeten daarvoor in goed conditie verkeren. De combinatie van intense training, sprongen en dressuur oefeningen kan leiden tot overbelasting van gewrichten en spieren. Ook kan het voorkomen dat een paard tijdens een sprong iets raakt of verkeerd neer komt. Deze Aqua trainer is een loopband in een gesloten bak met water en maakt het mogelijk om paarden op een alternatieve manier te trainen of te laten revalideren. Door met de waterhoogte te spelen kan men diverse trainingen uitvoeren en specifieke spieren behandelen. De bak zou zelfs zover gevuld kunnen worden dat het paard iets gaat zweven wat er voor zorgt dat de benen minder belast worden.

Aandrijvingen en water resulteert in uitdagingen.

De loopband wordt middels een buiten de bak geplaatste elektro motor aangedreven. De aandrijfas gaat vanaf de motor door de wand naar binnen in de ruimte met water. Hiervoor hebben we een speciale afdichting ontworpen. Deze afdichting maakt het mogelijk dat de motor ten allen tijde netjes uitgelijnd kan worden en het geheel toch waterdicht blijft.

  • Volledig RVS uitgevoerde machine.
  • Robuuste constructie bestand tegen het gewicht van een paard.
  • Veilige besturing met de noodstop altijd binnen handbereik.

Tijdens het ontwerpproces van de aquatrainer zijn allereerst de functionele eisen vastgesteld, zoals de afmetingen van de waterbak, diepteregeling en aandrijvingsmechanismen. Vervolgens zijn er conceptontwerpen gemaakt en geoptimaliseerd, rekening houdend met materialen die bestand zijn tegen water en slijtage. Het uiteindelijke ontwerp omvat waterdichte aandrijfsystemen, veiligheidsvoorzieningen en gebruikersvriendelijke bedieningselementen. Tijdens het gehele ontwerpproces staat het welzijn van het paard centraal, zodat de aquatrainer effectief en veilig kan worden gebruikt voor training en revalidatie.

Een ‘het kan altijd beter’ project

Deze machine blijven we samen met de klant door ontwikkelen. Wij zijn er van overtuigt dat er ergens altijd iets slimmer, beter of efficiënter kan. Met enige regelmaat gaan we met de klant om tafel om bepaalde zaken zoals de gebruiksvriendelijkheid of het productieproces te doorlopen. Bijna altijd komt er nog weer wat na voren wat in het ontwerp slimmer kan en waardoor het eindproduct weer een stukje beter is.